Pierwszym krokiem jest wymieszanie 250 gramów śmietany, jajka i 150 gramów cukru. Do tej mieszanki trzeba pomału dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia. Po zagnieceniu ciasta należy odstawić je na około jedną godzinę.
Suszone owoce trzeba rozdzielić na miski i dodać do nich gorącą wodę. Po około 15 minutach każdy z rodzajów owoców należy zmielić w blenderze i do każdego z nich należy dodać po 25 gramów cukru. Ciasto po schłodzeniu trzeba podzielić na 6 części i rozwałkować na 2-3 milimetry.
Do każdej z części dodajemy 2 łyżki śliwek, rodzynek oraz moreli. Tak wypełnione ciasto zwijamy w rulon. Ciasto należy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni i piec przez około 30 minut.
W tym czasie trzeba ubić śmietanę z resztą cukru. Po upieczeniu rulony należy schłodzić i pokroić na kawałki mające około 3 centymetrów. Foremkę przykrywamy folią i smarujemy 3 łyżkami śmietany.
Tak gotowe ciasto należy odłożyć do lodówki na około 8-10 godzin. Po wyjęciu ciasto należy udekorować orzechami włoskimi.
Comments are closed.