Majonez, który dostępny jest w sklepie często zawiera w składzie sztuczne barwniki czy konserwanty, a jego cena jest stosunkowo wysoka. Majonez bez problemu możemy zrobić sami w domu.
Do stworzenia majonezu w domu potrzebne jest zaledwie kilka składników, czyli: cukier i musztarda do smaku, 3 łyżki soku z cytryny, 150 ml mleka, sól, 300 ml oleju słonecznikowego. Opcjonalnie można dodać natkę pietruszki. Majonez ten możemy wykorzystać do kanapek, sałatek czy potraw smażonych.
Aby przygotować ten sos musimy wymieszać blenderem olej oraz mleko. Produkty powinny zostać wymieszane w misce. Na początku procesu, przez kilka pierwszych sekund mikser powinien być bliżej dna. Następnie powinniśmy dodać sok z cytryny, sól, cukier oraz musztardę. Mieszamy aż nasz sos zgęstnieje.
Do naszego sosu możemy dodać suszoną lub posiekaną natkę pietruszki. Sos powinniśmy przechowywać w lodówce w suchym, czystym i szklanym pojemniku. Powinniśmy go zużyć przed końcem daty ważności mleka. Podajemy z ulubionymi potrawami. Smacznego!
Comments are closed.