W 15 min przygotujesz te pyszne warzywne kotleciki. Lepsze niż mięsne.

Kotlety warzywne to doskonała opcja nie tylko dla wegan i wegetarian! Ich smak zachwyca nawet najbardziej wymagających, dlatego, jeśli wciąż nie znasz ich smaku, masz szansę szybko to zmienić.

Przygotujesz je w kwadrans!

Rada: Jeśli chcesz, żeby kotlety były delikatniejsze i soczyste, dodaj 1-2 łyżeczki chudego twarogu do gotowej masy.

Składniki:

  • 2 jaja
  • 400 g wybranej mieszanki warzyw
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub innego tłuszczu np. oleju rzepakowego
  • przyprawy: sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wyciągnij mieszankę warzyw z zamrażarki, a następnie zmiksuj ją w blenderze.  Dodaj mąkę, jaja oraz przyprawy (sól, pieprz) i dokładnie wymieszaj.

Uzyskaną masę równomiernie nałóż na patelnie z rozgrzanym tłuszczem.  Smaż około 2-3 minuty z dwóch stron.

Gotowe! Można skosztować same lub w połączeniu z dodatkami.

Kotlety warzywne można łączyć z wieloma produktami. Idealnie nadają się do sałatek. Jeśli jemy je same, warto na wierzch dodać jogurt naturalny lub śmietanę- gwarancja wyśmienitego smaku.

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!