Oczywiście dużo łatwiej jest pójść do supermarketu i wybrać gotowy serek śmietankowy…ale gwarantuje, że nie przebije on smaku tego przyrządzonego w domu! Mam dla Was przepis na prawdę prosty, składający się zaledwie z paru składników, które z pewnością masz w domu.
Do tego jest banalnie prosty, każda gospodyni poradzi sobie z jego wykonaniem!
Włóż twaróg i sodę do małego rondla i umieść w kąpieli wodnej. Zetrzyj za pomocą widelca twaróg tak, aby nie było grudek i dobrze połączył się z sodą. Stopniowo twaróg zaczyna się topić i staje się jednolity – mieszaj go stale, aby nie przykleił się do dna. Trzymaj twaróg na ogniu, aż stanie się całkowicie płynny.
Gdy twaróg zamieni się w gęsty płyn o mlecznym kolorze, dodaj do niego sól, przyprawy i zioła. Trzymaj go na ogniu przez kolejne 10 minut, a następnie wlej go np. do foremki do zamrażania i włóż do lodówki.
Comments are closed.