Unikalny przepis tylko tutaj: Ten topiony ser każdy pokocha. Lepszy niż ze sklepu, bo domowy.

Wiele osób wie, że topiony ser można przygotować w domu, ale brak czasu lub po prostu niechęć do spędzenia kilku godzin w kuchni uniemożliwia wielu osobom spróbowanie czegoś naprawdę smacznego.

Oczywiście dużo łatwiej jest pójść do supermarketu i wybrać gotowy serek śmietankowy…ale gwarantuje, że nie przebije on smaku tego przyrządzonego w domu! Mam dla Was przepis na prawdę prosty, składający się zaledwie z paru składników, które z pewnością masz w domu.

Do tego jest banalnie prosty, każda gospodyni poradzi sobie z jego wykonaniem!

SKŁADNIKI

  • 0,5 kg twarogu
  • 1 łyżeczka soda
  • sól, przyprawy, zioła (do smaku)

PRZYGOTOWANIE

Włóż twaróg i sodę do małego rondla i umieść w kąpieli wodnej. Zetrzyj za pomocą widelca twaróg tak, aby nie było grudek i dobrze połączył się z sodą. Stopniowo twaróg zaczyna się topić i staje się jednolity – mieszaj go stale, aby nie przykleił się do dna. Trzymaj twaróg na ogniu, aż stanie się całkowicie płynny.

Gdy twaróg zamieni się w gęsty płyn o mlecznym kolorze, dodaj do niego sól, przyprawy i zioła. Trzymaj go na ogniu przez kolejne 10 minut, a następnie wlej go np. do foremki do zamrażania i włóż do lodówki.

Taki ser zachowa swoją świeżość przez koło 5 dni. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!