Warzywa: marchewki i ziemniaki umyć, i ugotować, aż staną się miękkie. Marchewkę obrać ze skórki (najlepiej przed włożeniem do wody), a ziemniaki obrać po ugotowaniu.
Wodę posolić, aby nadać warzywom wyraźniejszego smaku. Jajka ugotować na twardo, najlepiej nie dłużej niż przez 8 minut. Wystudzone jajka obrać, i zetrzeć na grubej tarce. To samo zrobić z ostygniętymi ziemniakami i marchewkami.
Następnie serek w bloku włożyć do zamrażalnika na 10 – 15 minut. Szczypiorek drobno posiekać, a szynkę pokroić w kosteczkę. Zmrożony serek pokroić na grubej tarce. Następnie należy przejść do układania sałatki.
Dno sałatki stanowią ziemniaki, które należy równomiernie wyłożyć na spodzie naczynia i posmarować majonezem, według własnego smaku. Następnie całość posypać szczypiorkiem. Kolejną warstwę stanowią potarte jajka. Należy wysypać je na majonez i wyrównać za pomocą łyżki.
Ostatnią warstwę stanowią marchewki posmarowane majonezem, które należy posypać serkiem. Marchewkę i ziemniaki najlepiej jest ugotować dzień wcześniej, dzięki temu warzywa będzie łatwiej zetrzeć i układać.
Comments are closed.