Szukasz przepisu na szybkie i smaczne przekąski to ciastka-tureckie są idealnym rozwiązaniem.
Wystarczy już kilka składników, by przygotować pyszne ciastka tureckie – wyśmienitą alternatywę dla tradycyjnych pączków.
Różnego rodzaju słodkości i ciasta często goszczą na naszych stołach. I choć w typowej polskiej kuchni nie brakuje przepisów na desery cieszące podniebienia, warto również sięgnąć po propozycje z różnych stron świata. Pozwoli to nie tylko wzbogacić tradycyjne menu, ale również wywoła zaskoczenie u naszych gości. Z pewnością sporo pochwał zbierzemy, przygotowując Tulambu – deser pochodzący z Turcji.
Aby przygotować tą wyśmienitą przekąskę, potrzebujemy tylko kilku składników.
Na ciasto:
- 80 g masła
- 250 g mąki pszennej
- 450 ml wody
- ok. 300 ml oleju do smażenia – najlepiej słonecznikowego
- 4 jajka
Na syrop:
- 200 g cukru
- 20 ml soku wyciśniętego z cytryny
Jak przygotować Tulambu?
Aby zachwycić gości tym tureckim deserem, zagotuj w niewielkim rondelku wodę z masłem. Do wrzątku przesiej mąkę i mieszaj dopóki nie wytworzy się gładka masa. Teraz można już zdjąć garnek z ognia. Jednak to jeszcze nie konie przygotowywania potrawy.
Teraz należy dodać kolejno jajka, pamiętając o intensywnym mieszaniu w celu dokładnego połączenia składników. Powstałe w ten sposób ciasto należy umieścić w rękawie cukierniczym i obciąć jego końcówkę.
Masę wyciskaj wprost na rozgrzany w garnku lub na patelni olej. W ten sposób powstaną pałeczki o długości ok. 5-7 cm. Ważne, żeby nie stykały się one ze sobą. Pałeczki powinny pozostawać w gorącym oleju aż do zarumienienia. Wtedy można je wyciągnąć i odsączyć przy pomocy papierowego ręcznika.
Teraz możesz przejść do drugiej części przepisu, a więc do przygotowywania syropu. W tym celu należy rozpuścić cukier z sokiem z cytryny i gotować go jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie można zdjąć już rondelek z ognia i wrzucić do niego gotowe pałeczki. Po 10 minutach, gdy nasiąkną one słodkim syropem, danie będzie gotowe.
Tulambu można podawać na wiele sposobów. Jednym z nich jest obtoczenie go w cukrze pudrze i cynamonie, innym polanie słodkości roztopioną czekoladą. W tym przypadku liczą się już tylko osobiste preferencje i ulubione smaki, które połączyć można z tym wyśmienitym deserem, który przywędrował do nas aż z odległej Turcji.
Comments are closed.