Szukasz przepisu na szybkie i smaczne przekąski to ciastka-tureckie są idealnym rozwiązaniem.

Wystarczy już kilka składników, by przygotować pyszne ciastka tureckie – wyśmienitą alternatywę dla tradycyjnych pączków.

Różnego rodzaju słodkości i ciasta często goszczą na naszych stołach. I choć w typowej polskiej kuchni nie brakuje przepisów na desery cieszące podniebienia, warto również sięgnąć po propozycje z różnych stron świata. Pozwoli to nie tylko wzbogacić tradycyjne menu, ale również wywoła zaskoczenie u naszych gości. Z pewnością sporo pochwał zbierzemy, przygotowując Tulambu – deser pochodzący z Turcji.

Aby przygotować tą wyśmienitą przekąskę, potrzebujemy tylko kilku składników.

Na ciasto:

  • 80 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 450 ml wody
  • ok. 300 ml oleju do smażenia – najlepiej słonecznikowego
  • 4 jajka

Na syrop:

  • 200 g cukru
  • 20 ml soku wyciśniętego z cytryny

Jak przygotować Tulambu?

Aby zachwycić gości tym tureckim deserem, zagotuj w niewielkim rondelku wodę z masłem. Do wrzątku przesiej mąkę i mieszaj dopóki nie wytworzy się gładka masa. Teraz można już zdjąć garnek z ognia. Jednak to jeszcze nie konie przygotowywania potrawy.

Teraz należy dodać kolejno jajka, pamiętając o intensywnym mieszaniu w celu dokładnego połączenia składników. Powstałe w ten sposób ciasto należy umieścić w rękawie cukierniczym i obciąć jego końcówkę.

Masę wyciskaj wprost na rozgrzany w garnku lub na patelni olej. W ten sposób powstaną pałeczki o długości ok. 5-7 cm. Ważne, żeby nie stykały się one ze sobą. Pałeczki powinny pozostawać w gorącym oleju aż do zarumienienia. Wtedy można je wyciągnąć i odsączyć przy pomocy papierowego ręcznika.

Teraz możesz przejść do drugiej części przepisu, a więc do przygotowywania syropu. W tym celu należy rozpuścić cukier z sokiem z cytryny i gotować go jeszcze przez 15 minut. Po tym czasie można zdjąć już rondelek z ognia i wrzucić do niego gotowe pałeczki. Po 10 minutach, gdy nasiąkną one słodkim syropem, danie będzie gotowe.

Tulambu można podawać na wiele sposobów. Jednym z nich jest obtoczenie go w cukrze pudrze i cynamonie, innym polanie słodkości roztopioną czekoladą. W tym przypadku liczą się już tylko osobiste preferencje i ulubione smaki, które połączyć można z tym wyśmienitym deserem, który przywędrował do nas aż z odległej Turcji.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!