( porcja na ok. 35 placuszków)
Do wyrobienia ciasta będziemy potrzebować większej miski. Wsypujemy do niej mąkę, a w środku robimy dziurkę, do której wkruszmy drożdże oraz wsypujemy cukier. Następnie wlewamy pół szklanki ciepłego mleka, przykrywamy i pozostawiamy na piętnaście minut w jakimś ciepłym miejscu.
Po tym czasie do miski możemy dodać pozostałe składniki, czyli jajko, pozostałe mleko i sól. Wszystko mieszamy – ręcznie lub za pomocą miksera. Do tak przygotowanej masy dodajemy w końcu jabłka pokrojone w kostkę (zamiast tego równie dobrze można kłaść je podczas smażenia).
Wyrobione ciasto po raz kolejny odstawić musimy do wyrośnięcia tym razem na jakąś godzinę. Przygotowujemy patelnię z rozgrzanym olejem. Nasze placki nakładamy łyżką. Jeśli chcemy, by ciasto dobrze odstawało łyżkę dobrze jest zanurzyć w wodzie lub gorącym oleju.
Comments are closed.