Cukinia to lekkostrawne, często niedoceniane warzywo. Ma ono dobroczynny wpływ na działanie układu trawiennego a nawet na kondycję skóry. Udowodniono także pozytywne działanie cukinii na metabolizm z uwagi na wysoką zawartość soli mineralnych.
Jest ona zalecana przez dietetyków osobom, które zmagają się z chorobami dotyczącymi wątroby oraz cierpiącymi na nadciśnienie. Jednym z pomysłom na potrawę z cukinią jest zapiekanka z pomidorami, cukinią i serem. Jest to łatwe, lekkie i wyjątkowo smacznie danie.
Cebulę posiekaj w drobną kostkę a następnie podsmaż na oleju roślinnym, np. słonecznikowym na lekko złotawy kolor. Podczas smażenia włącz nagrzewanie piekarnika na 200 stopni Celsjusza (termoobieg) oraz zetrzyj ser na grubych oczkach i odstaw obok w misce.
Przestudzoną kilka minut cebulkę umieść w naczyniu żaroodpornym. Pokrój obrane warzywa (ziemniaka, cukinie i pomidory) w plasterki średniej grubości. Ułóż je na przemian w naczyniu do pieczenia.
Następnie dopraw potrawę solą i czarnym pieprzem do smaku. Przykryj naczynie folią. Włóż całość do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekaj ok. 25-30 minut. Po tym czasie zdejmij folię a następnie posyp startym serem. Umieść naczynie znowu w piekarniku na około 15 minut, do czasu aż ser się rozpuści.
Zapiekankę najlepiej podawać jeszcze gorącą jako przekąskę w ciągu dnia lub zdrowy obiad.
Istnieje duża szansa, że to danie zagości częściej w Twojej kuchni. Smacznego!
Comments are closed.