Umyj i osusz nogi ręcznikiem papierowym. Wykonaj 3-4 poprzeczne i płytkie nacięcia na każdym kawałku.
Umieść mięso w głębokiej misce. Dodaj do smaku paprykę słodką oraz ostrą, czosnek granulowany, przyprawę do drobiu, zioła, sól, mielony czarny pieprz, sos sojowy i olej. Dobrze wymieszaj i natrzyj marynatą mięso.
Pozostaw do marynowania na 2 godziny.
Cebulę pokrój w cienkie półksiężyce i podsmaż na niewielkiej ilości oleju. Przełóż do miski lub talerza.
Podsmaż udka z kurczaka na tej samej patelni, pod przykryciem, z obu stron – na złoty kolor.
Resztę marynaty wlej na patelnię. Rozłóż usmażoną cebulę na powierzchni i dodaj piwo. Zmniejsz temperaturę i ponownie przykryj patelnię pokrywką. Smaż mięso przez kolejne 15 minut.
Comments are closed.