Można je spożywać jako dodatek do mięsa lub jako samodzielną przekąskę. Poniżej podajemy przepis na wyjątkowo aromatyczne i rewelacyjne w smaku ziemniaki z dodatkiem czosnku, pieczone w rękawie.
Umyj i obierz ziemniaki. Kolejno, ponakłuwaj je wykałaczką w kilkunastu miejscach. Posiekaj zioła, przeciśnij przez praskę czosnek. W misce wymieszaj ze sobą składniki w postaci oliwy, ziół, musztardy, czosnku, soli i dowolnie wybranych przez Ciebie ziół.
Wylej przygotowaną mieszankę na ziemniaki i dokładnie je wymieszaj. Kolejno, umieść ziemniaki w rękawie i wykona w nim kilka otworów. Nagrzej piekarnik do 180-200 stopni. Umieść rękaw z ziemniakami w piekarniku i piecz około 40-60 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości ziemniaków.
Jeżeli jesteś fanem chrupiącej skórki na ziemniakach, to pod koniec pieczenia odetnij górę rękawa i piecz odkryte ziemniaki przez ostatnie 10 minut, zmieniając tryb pracy piekarnika na grillowanie. Tak przyrządzone ziemniaki możesz podawać z rozmaitymi dodatkami. Smacznego!
Comments are closed.