Zamienniki, jeśli nie masz pod ręką masła orzechowego:
Najpierw przygotujmy ciasteczka. Najprostszym sposobem jest po prostu włożenie ich do robota kuchennego i zmiksowanie. Jeśli go nie masz, po prostu włóż ciasteczka do plastikowej torby, zamknij ją i rozgnieć wałkiem do ciasta.
Teraz dodaj masło orzechowe do okruchów ciasteczek. Jeśli go nie masz, po prostu dodaj nutellę lub karmelowe salko lub przygotuj trzy wersje batonów, każda o innym smaku. Dobrze wymieszaj.
Otrzymamy masę, którą da się dobrze uformować. Teraz z masy uformujemy pojedyncze patyczki. Kształtujemy każdy batonik dwiema rękami, najpierw wałkując mieszankę między dłońmi, a następnie dobrze dociskając końce, aby wszystko się trzymało.
Umieść batoniki na czystej tacy lub talerzu. Przykryj folią i włóż do zamrażarki na 5 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę do obtoczenia batonów.
Możesz użyć klasycznej gorącej czekolady lub gorzkiej czekolady. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Po wyjęciu batoników z zamrażarki wystarczy zanurzyć je w roztopionej czekoladzie i położyć na kratce (nie zapomnij umieścić pod kratką talerza, bo będzie kapać).
Comments are closed.