Doskonałe niepieczone batoniki z 3 składników (nie tylko) na święta: Szybkie przygotowanie i niesamowity smak.

Spróbowałam tych szybkich i fantastycznie smacznych batonów i muszę powiedzieć, że są absolutnie fantastyczne.

Składniki:

  • 300 g herbatników
  • 1 i 1/4 szklanki masła orzechowego (300 g)
  • 200 g czekolady

Zamienniki, jeśli nie masz pod ręką masła orzechowego:

  • Nutella
  • Mleko skondensowane karmelowe

Przygotowanie:

Najpierw przygotujmy ciasteczka. Najprostszym sposobem jest po prostu włożenie ich do robota kuchennego i zmiksowanie. Jeśli go nie masz, po prostu włóż ciasteczka do plastikowej torby, zamknij ją i rozgnieć wałkiem do ciasta.

Teraz dodaj masło orzechowe do okruchów ciasteczek. Jeśli go nie masz, po prostu dodaj nutellę lub karmelowe salko lub przygotuj trzy wersje batonów, każda o innym smaku. Dobrze wymieszaj.

Otrzymamy masę, którą da się dobrze uformować. Teraz z masy uformujemy pojedyncze patyczki. Kształtujemy każdy batonik dwiema rękami, najpierw wałkując mieszankę między dłońmi, a następnie dobrze dociskając końce, aby wszystko się trzymało.

Umieść batoniki na czystej tacy lub talerzu. Przykryj folią i włóż do zamrażarki na 5 minut. W międzyczasie rozpuść czekoladę do obtoczenia batonów.

Możesz użyć klasycznej gorącej czekolady lub gorzkiej czekolady. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Po wyjęciu batoników z zamrażarki wystarczy zanurzyć je w roztopionej czekoladzie i położyć na kratce (nie zapomnij umieścić pod kratką talerza, bo będzie kapać).

Na sam koniec możemy udekorować pozostałą czekoladą. Niech stwardnieje i możemy podawać. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!