Koniecznie spróbuj naleśniki z ziemniaków. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Takie nietypowe naleśniki można podać same lub z mięsnym sosem.
Do większej miski dodajemy mąkę, sodę, sól i kefir lub jogurt. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ręką na gładkie, miękkie ciasto. Ciasto odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i szklimy ją na oleju.
Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy do nich naszą cebulę, gorące mleko i wszystko mieszamy. Z ciasta formujemy kulki. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 8-10 mm. Na środek każdego placka nakładamy ziemniaczany farsz. Zlepiamy placek i rozwałkowujemy.
Tak przygotowane naleśniki smażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Uwaga: Najpierw pod przykryciem, a później bez. Gorące naleśniki smarujemy masłem.
Comments are closed.