Naleśniki z ziemniaków smażone na patelni – nowość w Twojej kuchni. Szybkie i smaczne danie.

Szukasz szybkiego i oryginalnego przepisu na obiad?

Koniecznie spróbuj naleśniki z ziemniaków. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Takie nietypowe naleśniki można podać same lub z mięsnym sosem.

Składniki:

  • 400 ml naturalnego kefiru lub jogurtu w temperaturze pokojowej
  • 550 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 50 ml mleka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • masło do posmarowania naleśników

Przygotowanie:

Do większej miski dodajemy mąkę, sodę, sól i kefir lub jogurt. Składniki wstępnie mieszamy łyżką, a potem zagniatamy ręką na gładkie, miękkie ciasto. Ciasto odstawiamy na 20-30 minut. W tym czasie drobno siekamy cebulę i szklimy ją na oleju.

Ziemniaki rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy do nich naszą cebulę, gorące mleko i wszystko mieszamy. Z ciasta formujemy kulki. Każdą rozwałkowujemy na placek o grubości około 8-10 mm. Na środek każdego placka nakładamy ziemniaczany farsz. Zlepiamy placek i rozwałkowujemy.

Tak przygotowane naleśniki smażymy na suchej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony. Uwaga: Najpierw pod przykryciem, a później bez. Gorące naleśniki smarujemy masłem.

Smacznego

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!