Przygotuj ją w ten sposób, a każdy będzie zachwycony smakiem – Marchewka po koreańsku.

Marchew po koreańsku to danie, które przypadło do gustu ogromnej liczbie mieszkańców naszego kraju. Dzięki temu potrawę tę można spotkać dziś niemal wszędzie.

Przyrządzona w stylu koreańskim, pikantna marchew jest serwowana jako przekąska i może stanowić element „talerza sałatek”. Dlatego też koniecznie musisz przyrządzić ją samodzielnie w domu!

Składniki:

  • 1 kg marchwi,
  • 1 łyżeczka słonej papryki w proszku,
  • szczypta papryki chili,
  • 4-6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki octu,
  • 1 łyżka cukru,
  • 7 łyżek oleju,
  • 1 łyżeczka soli,
  • kolendra świeża i suszona (opcjonalnie).

Przygotowanie:

Marchew dokładnie umyć i obrać. Zetrzeć na specjalnej tarce, umożliwiającej uzyskanie długich, cienkich pasków.

Posypać cukrem, dodać ocet i całość dokładnie mieszać (przez minimum 3 minuty). Marchew odstawić na 15 minut. Dodać paprykę słodką, chilli i wymieszać.

Na patelni rozgrzać olej i nie doprowadzając go do wrzenia, polać nim całość sałatki. Dokładnie połączyć. Dodać posiekany drobno czosnek i odstawić sałatkę na ok. 10-15 minut.

Aby wydobyć jak najlepszy smak tego dania, należy pozostawić je na kilka godzin w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do lodówki na następne 3-4 godziny. 

Przed podaniem sałatkę można posypać kolendrą. Poprawi ona smak gotowej potrawy. Dodatkowym urozmaiceniem marchwi po koreańsku może być również uprażone na suchej patelni ziarno sezamu lub kilka kropel oleju sezamowego. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!