Mamy nieustannie dbają o to aby ich pociechy odżywiały się zdrowo i smacznie. Czasem jednak trudno jest zadbać o prawidłową dietę wśród natłoku codziennych obowiązków. Pokażemy Ci jak zrobić proste, szybkie i co najważniejsze – zdrowe ciasto, które z pewnością pokochają Twoje dzieci!
Składniki:
- 130 g masła (nie margaryny)
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru (szklanka – około 250 ml)
- 500 g białego sera
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 opakowania (2x 16g) cukru waniliowego
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 0,5 szklanki rodzynek
- starta skórka z jednej cytryny
- 1,5 szklanki mąki pszennej
Wykonanie:
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. W garnku rozpuść 100 g masła, dodaj 1 szklankę cukru, 1 cukier waniliowy, kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj 1 całe jajko a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zagnieć ciasto.
Formę o wymiarach 20 x 20 cm posmaruj masłem. Podziel ciasto na dwie części, 1/3 zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika a pozostałe 2/3 rozłóż równo na blaszce. Rozpuść pozostałe 30 g masła, oddziel białka od żółtek z pozostałych 3 jaj, białka schowaj do lodówki.
Twaróg zmiel przez maszynkę lub – jeśli Twoje dzieci lubią wyczuwalne grudki sera – rozgnieć jedynie widelcem. Dodaj do sera pozostały cukier, rodzynki i rozmącone żółtka. Nadzienie twarogowe ostrożnie wyłóż na blaszkę i dokładnie rozprowadź po czekoladowym spodzie.
Ciasto z zamrażarki zetrzyj bezpośrednio na foremkę za pomocą tarki. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 50 minut.
Dodatki do nadzienia serowego możesz skomponować wg własnego uznania i gustu dzieci. Zamiast rodzynek lub ich części możesz użyć orzechów, żurawiny, kandyzowanych owoców lub moreli.
Comments are closed.