Ciasto kanapkowe – prosty przepis dla zapracowanych kobiet

Mamy nieustannie dbają o to aby ich pociechy odżywiały się zdrowo i smacznie. Czasem jednak trudno jest zadbać o prawidłową dietę wśród natłoku codziennych obowiązków. Pokażemy Ci jak zrobić proste, szybkie i co najważniejsze – zdrowe ciasto, które z pewnością pokochają Twoje dzieci!

Składniki:

  • 130 g masła (nie margaryny)
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru (szklanka – około 250 ml)
  • 500 g białego sera
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania (2x 16g) cukru waniliowego
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 0,5 szklanki rodzynek
  • starta skórka z jednej cytryny
  • 1,5 szklanki mąki pszennej

Wykonanie:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiej do miski. W garnku rozpuść 100 g masła, dodaj 1 szklankę cukru, 1 cukier waniliowy, kakao i dokładnie wymieszaj. Dodaj 1 całe jajko a następnie mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie zagnieć ciasto.

Formę o wymiarach 20 x 20 cm posmaruj masłem. Podziel ciasto na dwie części, 1/3 zawiń w folię i schowaj do zamrażalnika a pozostałe 2/3 rozłóż równo na blaszce. Rozpuść pozostałe 30 g masła, oddziel białka od żółtek z pozostałych 3 jaj, białka schowaj do lodówki.

Twaróg zmiel przez maszynkę lub – jeśli Twoje dzieci lubią wyczuwalne grudki sera – rozgnieć jedynie widelcem. Dodaj do sera pozostały cukier, rodzynki i rozmącone żółtka. Nadzienie twarogowe ostrożnie wyłóż na blaszkę i dokładnie rozprowadź po czekoladowym spodzie.

Ciasto z zamrażarki zetrzyj bezpośrednio na foremkę za pomocą tarki. Tak przygotowane ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 50 minut.

Dodatki do nadzienia serowego możesz skomponować wg własnego uznania i gustu dzieci. Zamiast rodzynek lub ich części możesz użyć orzechów, żurawiny, kandyzowanych owoców lub moreli.

Ciasto kanapkowe jest łatwe w przygotowaniu a efekt z pewnością doceni cała rodzina!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!