Goście z pewnością docenią ich smak. Koniecznie wypróbuj przepis i zachwyć swoich bliskich i znajomych nową wersją tradycyjnego dania.
Kapustę dzielimy na liście i sparzamy je wodą. Można też włożyć kapustę w całości na 5-10 minut do mikrofalówki.
Ryż gotujemy na półtwardo. Drobno posiekaną cebulę i marchewkę chwilę podsmażamy na patelni, a następnie odstawiamy do przestudzenia. Do miski przekładamy mięso mielone, ryż, cebulę i marchewkę. Doprawiamy całość solą i pieprzem i mieszamy wszystkie składniki.
Tak przygotowany farsz nakładamy na liście kapusty i zwijamy jak tradycyjne gołąbki. Gołąbki układamy jeden obok drugiego w wysmarowanej olejem formie do pieczenia. Do blaszki wlewamy wodę i przykrywamy całość folią aluminiową. Blaszkę z gołąbkami wkładamy na 30 minut do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.
Comments are closed.