Sernik czekoladowy jest tak smaczny, że trudno oprzeć się zjedzeniu kilku kawałków na raz. Podstawą sernika, jak w wypadku wszystkich deserów bez pieczenia są ciasteczka. Gotowe ciasto wystarczy schłodzić w lodówce i podawać, gdy stężeje.
Ciasteczka należy zmielić przy pomocy blendera lub rozkruszyć na jak najmniejsze kawałki. Masło należy rozpuścić, dodać do ciasteczek i wymieszać.
Kolejno należy rozpuścić czekoladę i ubić mikserem twaróg z cukrem pudrem, a następnie dodać do niego czekoladę i ubijać na gładką masę. Ubić w osobnym naczyniu 100 ml śmietany i dodać do masy, ponownie ubijać aż masa będzie jednolita.
Gotowy krem należy wyłożyć na spód z ciastek.
Należy ubić 100 ml śmietany i dać rozpuszczone 150 g czekolady, wymieszać i ostrożnie polać ciasto. Odstawić ciasto na 4 h do lodówki.
Comments are closed.