Dodatkowym atutem tego przepisu jest to, że nie trzeba piec ciasta lub innych wypieków w ten sam dzień. Szczególnie jest to pożyteczne, gdy żyjemy w ciągłym biegu, a mimo to chcielibyśmy podać świeże i ciepłe ciasto gościom lub domownikom.
Ciasto z tego przepisu można przygotować nawet tydzień przed planowanym pieczeniem. W dniu wizyty gości, wystarczy je wyjąć z lodówki, opcjonalnie dodać dodatki takie jak rodzynki, orzechy, przenieść je do formy i wstawić do piekarnika.
W misce rozpuść drożdże w ciepłym mleku. Ważna jest temperatura mleka. Tylko w ciepłym mleku drożdże zaczną pracować.
Dobrze przygotowany rozczyn jest podstawą do idealnego ciasta drożdżowego. Następnie do miski dodajemy tłuszcz (masło lub margarynę), który powinien być w temperaturze pokojowej dla łatwego wyrabiania ciasta. Wbijamy jaka, wsypujemy cukier i sól, mieszamy.
Dodajemy mąkę porcjami cały czas mieszając ciasto. Po wstępnym wymieszaniu ciasta należy wziąć się do ciężkiej pracy i zagnieść je rękami. Ciasto z miksera nigdy nie wyjdzie tak samo dobre. Ugniecione ciasto wystarczy przełożyć do foliowego woreczka i włożyć do lodówki.
Minimalny czas chłodzenia to 2 godziny. Po tym czasie ciasto jest gotowe do pieczenia. Maksymalnie w lodówce może przybywać do tygodnia czasu.
Comments are closed.