Domowy chleb, który nie zakwasza się dłużej niż 10 minut: Dzięki tej wyjątkowej metodzie przygotowania zawsze będziesz miał świeży chleb na stole.

Pamiętaj, aby zapisać ten przepis. Pokazała mi go teściowa, a za każdym razem zaoszczędzi Ci to ochoty na świeży chleb i nie musisz od razu biec do piekarni!

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g drobnej kaszy manny
  • 2 łyżki octu
  • 2 łyżki suchych drożdży
  • 75 ml oleju roślinnego
  • 1 łyżka cukru granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • ciepła woda

Przygotowanie:

Mąkę przesiać do miski. Dodaj sól, cukier, suszone drożdże, ocet i olej.

Na koniec wlej ciepłą wodę. Zrobimy zwarte, nieklejące się ciasto. Natrzyj go odrobiną oleju. I włóż do plastikowej torby.

Zawiąż worek ciasta na końcu. Włóż do garnka z ciepłą wodą i przykryj pokrywką. Ciasto zaczyna rosnąć dosłownie na twoich oczach. W ciągu 10 minut jest gotowy do dalszej obróbki.

Przenieś wyrośnięte ciasto na posypaną mąką powierzchnię roboczą. Uformujemy z niego w przybliżeniu takie same bułeczki. Następnie rozwałkowujemy je na grubszy placek, zwijamy i formujemy walce, które na wierzchu kroimy ostrym nożem.

Przykryj plastikową folią. Pozwól mu rosnąć przez kilka minut.

Zalej wodą. Piec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 190°C. Życzymy smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!