Ten syrop bez gotowania to prawdziwe lekarstwo. Jesienią warto mieć go pod ręką.
Grypa, przeziębienia, osłabiona odporność, wirusy, niedobory witamin i wiele innych problemów. Pomoże ci w tym wszystkim. A także dobrze smakuje dzieciom, bo w ogóle nie czuć buraków. Znakomity i taki zdrowy.
Składniki:
- 3 kg obranych buraków
- 4 cytryny (jeśli nie masz cytryn ekologicznych, dobrze umyć je wodą z octem, przepis zawiera również skórkę)
- 3 l przegotowanej wody – schłodzonej
- 3 – 5 opakowań kwasku cytrynowego (podałam 3, ale w oryginalnym przepisie jest aż 5 opakowań, zależy to też od ilości cukru, którego używasz)
- 2,5 kg cukru (w oryginałach jest aż 4 kg cukru, ale wydawało mi się to za dużo)
- 1/2 butelki olejku waniliowego
Przygotowanie:
Dobrze myjemy cytryny, kroimy buraki i wszystko razem mielimy.
Masę włożyć do pęczka i dobrze wymieszać – odstawić na 24 godziny i mieszać tu i tam. Następnie dobrze odcedź i wymieszaj sok z cukrem, kwaskiem cytrynowym, a olejkiem waniliowym.
Teraz należy go mieszać, aż cukier się rozpuści. Następnie przelej do wysterylizowanych butelek i przechowuj w chłodnym miejscu. Dodajemy go do letniej herbaty, lemoniady, a także świetnie nadaje się do ciast – nada Ci piękny kolor.
Skutki zdrowotne surowych buraków:
Wspomaga odporność. Wzmacnia serce i naczynia krwionośne. Obniża wysoki poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Chroni organizm i komórki przed wolnymi rodnikami. Wzmacnia włosy i paznokcie. Wspomaga pracę wątroby. Odkwasza organizm.
Działa moczopędnie, wspomaga pracę nerek. Poprawia opróżnianie. Poprawia wytrzymałość skóry i kości. Łagodzi bóle menstruacyjne. Pomaga zmęczonym oczom i poprawia wzrok.
Pomaga zwalczać alergie i grzybice. Zwalcza zmęczenie. Działa korzystnie na włosy, paznokcie i skórę. Zapobiega powstawaniu zmarszczek i uelastycznia skórę. Działanie przeciwbólowe.
Zawiera zestaw unikalnych pierwiastków śladowych , których nie znajdziemy nigdzie indziej w takim zestawieniu. Bogaty w jod – ważny w leczeniu chorób tarczycy.
Oprócz powyższych faktów buraki są bogate w witaminy C i E, zawierają żelazo, magnez, cynk i potas . Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego burak jest doskonały dla kobiet w ciąży – jego skład korzystnie wpływa na nieskazitelny rozwój płodu.
Comments are closed.