Zupy kurczakowe cieszą się uznaniem wśród wielu osób ze względu na swoją prostotę i szybkość przyrządzania, jak również różnorodność smaków. Chcielibyśmy dziś podzielić się z Wami przepisem na specjalną zupę z klopsikami z kurczaka!
Zaczynamy od pokrojenia marchwi w cienkie plasterki, a następnie gotujemy ją z kurczakiem w 2 litrach bulionu warzywnego na średnim ogniu przez około 10 minut. W międzyczasie można zająć się klopsikami. Wydrąż wnętrze bagietki lub bochenka chleba, tak aby zmieściło się w dłoni.
W misce wymieszaj pokrojone mięso z kurczaka (200 g), miąższ chleba, śmietanę, jajko i żółtko. Następnie dodaj sól, pieprz oraz ulubione przyprawy według smaku. Użyj blendera do połączenia składników. Powinna powstać wilgotna i kleista masa. Jeśli jest zbyt gęsta, można dodać więcej śmietany, a jeśli za rzadka – chleb lub mięso.
Zwiększ ogień pod gotującym się bulionem, a następnie uformuj klopsiki za pomocą dwóch małych łyżek stołowych lub dużych łyżeczek do herbaty i wrzuć je bezpośrednio do bulionu. Podczas gotowania klopsików, drobno posiekaj 50 g pieczarek, a potem dodaj je do bulionu i gotuj przez kolejne 3 minuty.
Comments are closed.