Masz ochotę na sernik, ale nie masz czasu na jego przygotowanie? Przed Tobą przepis na błyskawiczne ciasto. Sernik w 30-40 minut ? Tak, to możliwe! Delikatne twarogowe nadzienie i lekkie płatki z tartego ciasta to jedynie jego kilka zalet. Przekonaj się sam i wypróbuj przepis. Niezapomniany smak gwarantowany.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mąkę połączyć z jajkiem, połową cukru, miękkim masłem, łyżką śmietany oraz proszkiem do pieczenia. Z zagniecionego ciasta uformować kulkę, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 15 minut. Po upływie kwadransa wyjąć ciasto i podzielić na dwie części.
Na grubej tarce zetrzeć jedną część prosto do formy do pieczenia i równomiernie rozprowadzić po dnie. Drugą część zetrzeć i pozostawić w oddzielnym naczyniu.
Twaróg połączyć z 4 łyżkami śmietany oraz cukrem. Za pomocą miksera ubijać do momentu uzyskania gładkiej i jednolitej masy. Masę twarogową wyłożyć na wcześniej przygotowany spód, dokładnie pokryć ciasto, a za pomocą łyżki delikatnie wyrównać powierzchnię. Posypać wiórkami tartego ciasta.
Comments are closed.