Hit każdego przyjęcia. Unikalny przepis. Tą smażoną cukinię pokocha każdy bez wyjątku.

Cukinia, chociaż często wchodzi w skład wielu polskich potraw, to jest przez nas niedoceniana. Sama w sobie stanowi idealną bazę do przygotowywania świetnych potraw, które na dobre mogą zagościć na naszych stołach.

Warzywo smakuje idealnie zarówno w postaci gotowanej, pieczonej czy grillowanej. Dziś polecam przepis na cukinię smażoną w mocno aromatycznej oprawie.

Gwarantuję, że podbije Wasze serca i będziecie przygotowywali ją niezwykle często. Potrawa idealnie nadaje się jako dodatek do potraw z rożna czy przekąska na imprezę.

Potrzebne składniki:

  • 1 duża cukinia
  • pęczek pietruszki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • orzechy włoskie
  • olej lub oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Cukinię należy umyć, obrać i oczyścić z nasion. W przypadku młodej cukinii możemy wykorzystać warzywo w całości.

Pokrój ją w kostkę i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Zdejmij z ognia, aż zauważysz delikatną, złotą skórkę. Należy jednak uważać, bowiem cukinia bardzo szybko mięknie pod wpływem temperatury i może utracić swoją strukturę.

Pietruszkę poszatkuj, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz dużą garść zmiażdżonych orzechów włoskich. Posól i dodaj łyżkę oleju bądź oliwy z oliwek. Wymieszaj.

Uzyskaną zalewę dodaj do przesmażonej cukinii, po czym delikatnie przemieszaj całość. Odstaw na moment, by potrawa przeszła smakiem.

Po kilku minutach cukinia gotowa jest do podawania. Dzięki połączeniu orzechów i czosnku warzywo zyska nowy, niebanalny smak. Wypróbuj już dzisiaj i nie zapomnij podzielić się tym przepisem ze znajomymi!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!