W naczyniu umieść dwie sztuki jajek, miód, masło oraz odrobinę soli, na końcu dodaj sodę oczyszczoną. Postaw na gazie lub włóż do kąpieli wodnej i mieszaj, aż do połączenia się składników. Gdy masa zacznie się pienić, dodaj do niej część mąki pszennej, a po wymieszaniu zdejmij z kuchenki i ostudź.
Kiedy ciasto lekko ostygnie, wmieszaj w nie pozostałą mąkę i zagnieć. Przygotuj deskę, na której pokroisz to ciasto na 8 kawałków. Rozwałkuj wszystkie części ciasta, możesz na bieżąco rozgniatać, a następnie po kolei smażyć na rozgrzanej patelni, do dwóch minut na każdą stronę.
Przygotowanie kremu do ciasta: Gotowane, słodzone mleko skondensowane połącz ze śmietaną 18%-20%. Smaruj na przemian na gotowych plackach, na samym wierzchu umieść krem. Gotowe! Jeżeli chciałbyś dodatkowo urozmaicić piernika, możesz polać go swoją ulubioną polewą.
Comments are closed.