Ale ponieważ nie jesteśmy w Grecji, będziemy eksperymentować. Można również uzyskać bardzo smaczny produkt, jeśli wiesz, jak go odpowiednio przygotować.
Wlej kefir na patelnię.
Dodaj dwie łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia na małym ogniu.
Kiedy kefir zacznie wrzeć, na jego powierzchni utworzą się bąbelki, masa twarogowa wzrośnie, a surowica pozostanie poniżej. Gdy zaobserwujesz ten proces zdejmij patelnię z ognia.
Przygotuj naczynie. Weź głęboką miskę. Połóż na niej durszlak, a na wierzchu podwójnie złożoną tetrę.
Połóż białą masę na durszlaku. Następnie poczekaj kilka minut.
Zawiń ser w ściereczkę. Dopiero po całkowitym ostygnięciu i oddzieleniu serwatki przenieś ser do lodówki.
Po godzinie możesz już go kroić i delektować się jego oryginalnym smakiem. Domowy ser z kefiru jest gotowy.
Comments are closed.