Pełna witamin sałatka marchewkowa idealna jako przekąska lub dodatek do dań. Przepis.

Smakowita, chrupiąca sałatka z marchewką to świetny pomysł na zaspokojenie mniejszego głodu.

Możesz ją także podać jako dodatek do dań mięsnych czy rybnych. Przygotujesz ją ze składników znanych z właściwości odżywczych i pozytywnego wpływu na organizm. Jest bardzo łatwa do wykonania, więc koniecznie wypróbuj ten przepis!

Składniki

  • 2 duże marchewki
  • 3 jajka
  • 4 ząbki czosnku
  • majonez (opcjonalnie: kwaśna śmietana lub jogurt naturalny)
  • ser żółty
  • sól
  • czarny pieprz mielony

Przygotowanie

Jajka ugotuj na twardo, a kiedy przestygną obierz ze skorupek. Marchew obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

Do startej marchwi dodaj przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany czosnek. Marchewki z czosnkiem wstaw na co najmniej 15 minut do lodówki. Dzięki temu zmiękną one i uwolnią sok.

Gdy marchew lekko zmięknie, połącz ją z dodatkami. Możesz dodać ulubiony tarty ser, dobrze sprawdzi się np. wędzony albo edam. Dopraw solą oraz pieprzem.

Jajka pokrój, zetrzyj na tarce lub po prostu rozgnieć widelcem i wrzuć do sałatki. Dołóż trochę majonezu i wymieszaj. Gotową sałatkę odstaw jeszcze na chwilę do lodówki, aby smaki się połączył. Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!