Zrazy ukraińskie to alternatywa dla popularnych kotletów i smaczniejsza opcja tradycyjnych rolad. Przepis.
Tradycyjne kotlety i rolady już Ci się znudziły? Masz ochotę na mięso w nowej odsłonie?
Zrazy ukraińskie to danie, które zachwyci domowników i gości. Będą smakować niejadkom oraz największym miłośnikom mięsa. Aromatyczny sos doda im wyjątkowości. Wspomniane zrazy to mięso z cebulą i sosem. Jeżeli przeraża Cię ilość cebuli, nie musisz się obawiać.
Cebula w tym daniu jest wzmacniaczem smaku. Do mięsa możesz dodać ulubione przyprawy, podkręci to smak. Zrazy idealnie pasują do ziemniaków, klusek czy ryżu. Nie musisz mieć dużych umiejętności kulinarnych, aby przygotować te pyszne zrazy. Bardzo szybko je przygotujesz. Spróbuj jakie to pyszne!
Składniki:
- 3 średnie cebule
- 500 g mięsa wieprzowego
- 150 g mąki pszennej
- 300 g kwaśne śmietany (18%)
- 2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
- 1 łyżka słodkiej, mielonej papryki
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 4 łyżki oleju roślinnego
- 2 łyżki octu
- Pęczek koperku
Przygotowanie:
Mięso wieprzowe pokrój na plastry o grubości 1 cm. Rozbij je dokładnie tłuczkiem i oprósz z obu stron solą i pieprzem. Odstaw kotlety na 15 minut, aby przeszły smakiem przypraw. Do nowego pojemnika wlej ocet, dodaj sól, cukier, pieprz oraz poszatkowany koperek.
Cebule pokrój w cienkie pół pierścienie i wrzuć połowę do pojemnika z przygotowaną marynatą. Marynuj warzywo przez 10 minut. Po określonym czasie wyjmij kotlety i nałóż na każdego porcję cebuli. Z mięsa uformuj małe roladki. Obtocz w mące i smaż na głębokim oleju na złocisty kolor. Gotowe roladki odłóż na talerz.
Pozostałą część cebuli poszatkuj i wrzuć na patelnię z tłuszczem. Wlej kwaśną śmietanę, dodaj słodką paprykę oraz kilka łyżek mąki. Wszystko doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Na koniec dodajemy posiekany koperek i trochę wody. Z tego wszystkiego ma powstać smaczny sos do mięsa.
Przygotowanie roladki przełóż na patelnię z sosem. Płyn powinien przykryć całkowicie mięso. Jeżeli tak się nie stanie dolej do sosu odpowiednią ilość wody.
Roladki duś pod przykryciem przez 40 minut na małym ogniu. Mięso będzie miękkie i kruche. Cebula będzie dodawać idealnego aromatu roladkom.
Comments are closed.