Poznaj przepis na Sernik Krakowski – to niezwykle wilgotne, kremowe i ciężkie ciasto jest po prostu najlepsze. Raz robiąc go z tego przepisu, już zawsze będziesz przyrządzał go w ten sposób. Ten sernik o kruchym spodzie i polany pysznym lukrem zasmakuje każdemu.
Do wykonania spodu przygotuj następujące składniki:
Z kolei do zrobienia masy musisz mieć:
Przygotowanie rozpocznij od dokładnego zagniecenia wszystkich składników na ciasto. Następnie podziel je na 3 części, z których 2 schowasz do lodówki na godzinę. Trzecią część przenieś do formy o wielkości 30×20 i nakłuj ciasto. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i piecz przez 15 minut, a następnie odstaw do wystudzenia.
Robienie masy serowej rozpocznij od zmielenia sera 3 razy. Połącz masło z cukrem waniliowym i cukrem. Następnie dodaj żółtka i zmielony twaróg, robiąc to powoli, po łyżce. Ucieraj do momentu uzyskania jednolitej masy, do której dodasz rodzynki i mąkę.
Ubij białka tak, aby powstała masa była sztywna, dodaj je do masy serowej i wszystko dokładnie wymieszaj. Wylej masę na spód. Wyjmij ciasto z lodówki o rozwałkuj, a następnie pokrój w paski, z których zrobisz kratkę na wierzchu ciasta. Posmaruj ją żółtkiem.
Comments are closed.