Soczyste warstwowe ciasto, któremu nikt nie może się oprze. Przepis na sernik z biszkoptami.

Przepis stworzony przez moją mamę idealnie nadaje się na weekend. Koniecznie spróbuj ten pyszny, prosty, a zarazem gustownie klasyczny placek z kremem.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka letniego mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 szklanki mąki
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 budynie waniliowe
  • masło
  • 500 g twarogu

Polewa:

  • 100 ml wody
  • 2-3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 0,5 łyżki rumu

Potrzebujemy także:

  • Biszkopty
  • bita śmietana
  • czekolada do dekoracji

Przygotowanie:

Najpierw ubijamy trzy jajka.

Następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy. Gdy wszystko jest już dobrze ubite, powoli dodajemy olej, a następnie mleko na przemian z mąką, z którą mieszamy proszek do pieczenia i kakao. Ciemne ciasto wylewamy na wysmarowany tłuszczem i posypany mąką dużą formę z brzegami.

Piec w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C. około 20 minut (obserwuj). W międzyczasie przygotujemy krem. Z 500 ml mleka, 1 szklanki cukru pudru i dwóch kawałków budyniu waniliowego, w większym garnku – ugotuj gęstą masę, do jeszcze gorącego wymieszaj zmiękczone masło, ubij razem.

Dodaj 500 g miękkiego twarogu, wymieszaj na gładką śmietanę. Rozłóż krem ​​równomiernie na schłodzonym upieczonym cieście. Nasączone ponczem biszkopty ułożyć na krem ​​na całej powierzchni. Biszkopty posmarować bitą śmietaną.

Wierzch bitej śmietany udekorować czekoladą. I wkładamy talerz z ciastem do lodówki. Kroimy następnego dnia. Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!