Ta smażona cukinia to hit każdej imprezy. Przekąska którą każdy pokocha.

Smażona cukinia jest idealna jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs, dań z grilla, ale również możesz ją zaserwować jako samodzielne danie na np. ciepłą kolację.

Miękka w środku, a chrupiąca na zewnątrz podbije serce nie jednego domownika. Smakuje tak wyśmienicie, że nawet dzieci, które grymaszą przy jedzeniu warzyw, będą się nią chętnie zajadać!

Składniki:

  • 2 szt cukinii
  • sok z cytryny do smaku
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • curry do smaku
  • mąka
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Umyj średniej wielkości cukinię i odkrój końce. Następnie pokrój ją w plastry o grubości około 0,5 cm i rozłóż na desce. Po obu stronach skrop warzywo sokiem z cytryny i odstaw na co najmniej 1/2 godziny. Natrzyj obie strony pieprzem, solą i curry, możesz dodać jeszcze więcej ulubionych przypraw lub ziół …tymianek, oregano, rozmaryn itd.

Następnie wsyp mąkę do talerza i obtocz w niej plasterki cukinii. Na dużej patelni rozgrzej oliwę z oliwek i połóż plasterki cukinii. Gdy tylko dolna część zarumieni i odwróć na drugą stronę.  Smażona cukinia jest gotowa! Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!