Znikną ze stołu w mgnieniu oka: Ślimaki czosnkowe od mojej babci.

Doskonałe kruche ciasto o zapachu czosnku, które szybko przyrządzisz i z pewnością ucieszy całą rodzinę. Mam przepis na ciasto i farsz od mojej babci.

Ciastka można przyrządzać po prostu jak klasyczne ślimaki – rozwałkować, pokroić i zwinąć w kółka. Jednak dzisiaj pokażemy Wam piękną inspirację, jak zrobić ciasto, aby było pieszczotą dla oka.

Składniki:

  • Mąka gładka – 500 g
  • Mleko – 250 ml
  • Drożdże – 40 g
  • Sól
  • Olej – 100 ml

Nadzienie:

  • Masło – 100 g
  • Ser – 100 g
  • Czosnek – 4 ząbki
  • Pietruszka
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Wymieszaj składniki na ciasto, wymieszaj i pozwól mu dobrze się zakwasić. Masło wymieszać z serem, zmiażdżonym czosnkiem. Dopraw solą i ewentualnie pietruszką. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki – bochenki, które formujemy w owal.

Na posypanym mąką blacie wałkujemy każdy kawałek ciasta.

Tniemy na środku i przekręcamy obie części. Następnie przybieramy kształt ślimaka.

Niech jeszcze trochę fermentuje na talerzu. Posmaruj jajkiem i upiecz.

Pieczemy w 180 stopniach .

Życzymy smacznego! 🙂

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!