W misce wymieszaj wodę, mleko, cukier i drożdże.
Stopniowo dodawaj mąkę, sól i wyrabiaj jednolite ciasto. Dodaj olej, wymieszaj z ciastem. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto osiągnie dwukrotnie swoją objętość. Następnie ponownie dobrze wymieszaj ciasto.
Przygotuj patelnię, posmaruj ją olejem i wyłóż ciasto na patelnię – za pomocą rąk rozprowadź je dobrze po całej patelni.
Włącz mały ogień i dla lepszego rozłożenia temperatury połóż na płomień kawałek folii ( oczywiście jeśli masz kuchenkę gazową).
Połóż patelnię z ciastem na ogniu, przykryj patelnię pokrywką i smaż najpierw z jednej strony. Następnie za pomocą talerza, który wcześniej trzeba posmarować olejem, odwróć chleb. Piecz z drugiej strony. Całość smażenia potrwa około 12 minut.
Comments are closed.