Jest gotowy raz dwa, pachnie w całym domu, a następnego dnia smakuje świeżo: Domowy chleb z patelni w 15 minut.

Niezwykły chleb z patelni, który przygotujesz bardzo szybko i nie potrzebujesz nawet włączać piekarnika! Idealny jako dodatek np. do wszelakich mięs oraz grilla, a nawet past kanapkowych.

Potrzebujesz:

  • 1 opakowanie drożdży instant (10 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 100 ml gorącej wody
  • 100 ml mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 400 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju

Przygotowanie:

W misce wymieszaj wodę, mleko, cukier i drożdże.

Stopniowo dodawaj mąkę, sól i wyrabiaj jednolite ciasto. Dodaj olej, wymieszaj z ciastem. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia, aż ciasto osiągnie dwukrotnie swoją objętość. Następnie ponownie dobrze wymieszaj ciasto.

Przygotuj patelnię, posmaruj ją olejem i wyłóż ciasto na patelnię – za pomocą rąk rozprowadź je dobrze po całej patelni.

Włącz mały ogień i dla lepszego rozłożenia temperatury połóż na płomień kawałek folii ( oczywiście jeśli masz kuchenkę gazową).

Połóż patelnię z ciastem na ogniu, przykryj patelnię pokrywką i smaż najpierw z jednej strony. Następnie za pomocą talerza, który wcześniej trzeba posmarować olejem, odwróć chleb. Piecz z drugiej strony. Całość smażenia potrwa około 12 minut.

Smacznego!

You might also like

Comments are closed.

error: Zakaz kopiowania treści!