Wymieszaj mleko z suszonymi drożdżami i odstaw na 5 minut. Wsyp mąkę do miski, dodaj sól, cukier i wymieszaj trzepaczką. Dodaj śmietankę, jajka i drożdże. Wyrób puszyste ciasto, które nie będzie się kleić. Włóż do miski i odstaw na godzinę, aż podwoi swoją objętość.
W międzyczasie przygotuj nadzienie lub po prostu posiekaj suszoną żurawinę, którą później wykorzystasz do nadzienia. Formę posmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto wyłóż na posypaną mąką powierzchnię roboczą i podziel je na pięć mniej więcej równych części.
Wszystkie kawałki uformuj w kulki, ułóż obok siebie, przykryj folią spożywczą i odstaw.
Z każdej kulki uformuj owalny naleśnik, jedną część pokrój na cienkie paski i ułóż nadzienie na drugiej części.
Zwiń ciasto w rulon zaczynając od strony z nadzieniem. Postępuj tak z każdą częścią ciast. Następnie ułóż je w kółko wzdłuż krawędzi formy, przykryj folią spożywczą i odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Wierzch posmaruj mlekiem i piecz w piekarniku nagrzanym do 170 ° C przez około 17-20 minut. Gotowe. Przełóż na kratkę i pozostaw do ostygnięcia.
Comments are closed.